Ιδιαιτέρως άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας θυμούνται τη διατροφική συνεισφορά της μαύρης σταφίδας στην πορεία προς το μέτωπο του 1940 αλλά και στα μετέπειτα δύσκολα χρόνια της κατοχής από τους Γερμανούς. Ενδεικτικά για εκείνη την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη που δείχνει το ρόλο της σταφίδας: ''Και τις λίγες φορές όπου κάναμε στάση να ξεκουραστούμε, μήτε που αλλάζαμε κουβέντα, μονάχα σοβαροί και αμίλητοι, φέγγοντας μ’ ένα μικρό δαδί, μια μια μοιραζόμασταν τη σταφίδα…''
Τα τελευταία 20 χρόνια υπάρχει μια συντονισμένη Ελληνική ερευνητική προσπάθεια για την ανάλυση των στοιχείων που καθιστούν την κορινθιακή σταφίδα ως ένα κορυφαίο διατροφικό προϊόν. Πράγματι τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις εργαστηριακές αναλύσεις δείχνουν ότι η κορινθιακή σταφίδα είναι πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών/πολυφαινολικών συστατικών (φλαβονοειδή, ανθοκυανίνες, προανθοκυανιδίνες, προκυανιδίνες), φυτικών ινών και ιχνοστοιχείων (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο κ.α).

Επιστημονική μελέτη σε σειρά καρκινικών κυττάρων έδειξε ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει η κορινθιακή σταφίδα μπορούν να μειώνουν τον κίνδυνο για κακοήθειες του στομάχου και του παχέος εντέρου. Έτσι στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, τα αντιοξειδωτικά της κορινθιακής σταφίδας μπορούν να συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού μας συστήματος.
Για να χαρακτηριστεί μία τροφή ως υπερτροφή (super food) δεν αρκούν μόνο τα ευρήματα στο “μπουκαλάκι” του εργαστηρίου (in vitro) αλλά θα πρέπει να υπάρχουν κλινικές μελέτες, δηλαδή μελέτες που να έχουν γίνει και σε ανθρώπους (in vivo), οι οποίες να πιστοποιούν τις ευεργετικές ιδιότητες της συγκεκριμένης τροφής στον ανθρώπινο οργανισμό. Κι εδώ έγκειται η καινοτομία για την Ελληνική μαύρη (κορινθιακή) σταφίδα, η οποία είναι το μόνο είδος σταφίδας ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ που διαθέτει πιστοποίηση από κλινικές μελέτες σε εθελοντές για την εξέχουσα διατροφική της αξία!
Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρουμε ότι με 2 κουταλιές της σούπας (36 γρ.) κορινθιακής σταφίδας καλύπτουμε το 1/3 των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας σε φρούτα, στα πλαίσια της Μεσογειακής διατροφής. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, το ψήσιμο και η επεξεργασία της κορινθιακής σταφίδας για την παρασκευή φαγητών, γλυκών και άλλων εδεσμάτων, δε φαίνεται να στερεί τίποτα από την αντιοξειδωτική της δράση, και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις έχει φανεί ότι την ενισχύει!
Αξίζει λοιπόν να βάλουμε στην καθημερινή μας διατροφή τη μοναδική μαύρη κορινθιακή σταφίδα η οποία διαθέτει πιστοποίηση από κλινικές μελέτες σε ανθρώπους για τη διατροφική της αξία στην υγεία μας, είναι πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλα διαθρεπτικά στοιχεία, κι επιπλέον είναι οικονομικά πιο προσιτή από τα διάφορα είδη ξενόφερτων μούρων που έχουν γίνει τόσο μεγάλη μόδα το τελευταίο διάστημα σε ό,τι αφορά τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου