Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Eat The Cake!


Αφορμή γι’ αυτό το άρθρο στάθηκε ο παροξυσμός μου να χάσω άπειρα κιλά ενόψει καλοκαιριού, παραλίας και επικείμενων γάμων (αυτή η μάστιγα που δε λέει να  εκλείψει).
Ανοίγω λοιπόν τον υπολογιστή. Γράφω στην αναζήτηση «χάσε κιλά» και ιδού : Χάσε 10 κιλά σε 15 μέρες, χάσε 4 κιλά σε 2 μέρες με το μαγικό χυμό του Hollywοod,δε θα το πιστεύεις! 
Πιες αυτά πριν κοιμηθείς το βράδυ και χάσε κιλά και το επικό, χάσε κιλά σύμφωνα με το ζώδιό σου!
Κάπου εκεί λοιπόν η λογική κυριάρχησε της παράνοιας και αποφάσισα να δω τα πράγματα λίγο πιο ψύχραιμα
-κάτι που σας συμβουλεύω να κάνετε και εσείς.
Ας δούμε αρχικά τους πιο συχνούς λόγους για τους οποίους αποφασίζουμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε το σώμα μας. 
Πολλές φορές σκεφτόμαστε ότι «αν ήμουν πιο αδύνατη δεν θα ήμουν μόνη μου», «αν δεν ήμουν χοντρή θα είχα βρει σίγουρα δουλειά» ή «αν δεν είχα παχύνει τόσο πολύ δε θα με κεράτωνε το αγόρι μου».
Δυστυχώς οι σκέψεις αυτές είναι ΛΑΘΟΣ, είναι ψευδείς, διαστρεβλωμένες απόψεις που μας δίνουν το πιο αδύναμο κίνητρο για να ξεκινήσουμε την προσπάθειά μας. 
Έχει φανεί από διάφορες έρευνες ότι όσο πιο αρνητική είναι η εικόνα που το άτομο έχει για το σώμα του, τόσο χαμηλότερη αυτοεκτίμηση έχει. Κι αυτό δυστυχώς είναι κάτι που αφορά κυρίως στις γυναίκες, και όχι στους άνδρες, η αυτοεκτίμηση των οποίων φαίνεται να επηρεάζεται από άλλους παράγοντες (κοινωνική, οικονομική θέση).
Η πίεση για μια νέα γυναίκα να είναι λεπτή προέρχεται κυρίως μέσω της έκθεσης σε πρότυπα που προβάλλουν τα ΜΜΕ (την εικόνα της λεπτής φιγούρας ως ιδανική) και μέσα από την κοινωνική σύγκριση. 
Όταν το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρισης δεν είναι ικανοποιητικό για την ίδια, τότε πολύ πιθανόν να μην είναι ικανοποιημένη από τη σωματική της εικόνα. 
Εάν υπεραξιολογεί την εξωτερική της εμφάνιση και υπερεπενδύει σε αυτήν αυξάνονται οι πιθανότητες να αναπτύξει παθολογικές διατροφικές συμπεριφορές όπως είναι η δίαιτα και τα υπερφαγικά επεισόδια, καθώς και να έχει αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό της.
Γι΄αυτό και για να επιστρέψουμε στο λόγο της ύπαρξης του άρθρου αυτού, καλό είναι να αποβάλλουμε τις διαστρεβλωμένες απόψεις που μας έχουν επιβάλλει και να προσπαθήσουμε να δούμε τον εαυτό μας στην πραγματική του διάσταση, χωρίς να εστιάζουμε στα δύο παραπάνω κιλά που έχουμε στους γοφούς, στα μπράτσα μας που ίσως δεν είναι τόσο σφριγιλά όσο «θα έπρεπε» ή στο στήθος μας που δεν είναι όπως της Sofia Vergara.
 Θα δείτε ότι όταν θα αποφασίσετε να χάσετε κιλά με κίνητρο την καλή σας σωματική κατάσταση, την υγεία σας και την όρεξή σας για μια καλή αλλαγή θα είναι πιο εύκολο, πιο διασκεδαστικό και αυτή τη φορά ΜΟΝΙΜΟ. Μη θυσιάσετε την υγεία σας για μια εμμονή. Ξοδέψτε αυτή την ενέργεια στο να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να δείτε μια καλή ταινία.

Και μια και μιλήσαμε για καλή ταινία μην αψηφήσετε την υπέρτατη Bridget Jones. Έχει να σας διδάξει πολλά! 


ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ
Ψυχολόγος

MSc Κλινική και Κοινοτική Ψυχολογία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου